Od kilku lat na terenie gminy Brześć Kujawski organizowana jest impreza Święto Żuru Kujawskiego. Cykliczność wydarzenia, jego ranga i zasięg sprawiły, że impreza stała się markowym eventem regionu, zajmującym trwałą pozycję w kalendarzu wydarzeń. Edycja z roku 2015 była wyjątkowa oprócz tradycyjnych stałych punktów Święta - po raz pierwszy w regionie odbyła się próba ustanowienia rekordu Polski w ilości przygotowanej zupy. Wyzwanie zakończone sukcesem, co potwierdzone zostało wręczonym certyfikatem potwierdzającym, że „Gmina Brześć Kujawski wraz z mieszkańcami ustanowiła dnia 27 czerwca 2015 roku z okazji Święta Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu rekord Polski w kategorii NAJWIĘKSZA PORCJA ŻURKU”.
Przygotowany na tę okazję garnek o pojemności ponad 5200 l, wypełniono 3800 litrami tradycyjnej polskiej potrawy.
Rekord został opublikowany w elektronicznej wersji Księgi Rekordów Polski 20154.25 MB
- woda – 1900 litrów
- maślanka – 980 litrów
- zakwas – 400 litrów
- mąka – 75 kg
- sól – 25 kg
- pieprz mielony – 2 kg
- czosnek obrany – 10 kg
- majeranek – 14 kg
- liść laurowy – 2 kg
- ziele angielskie – 2 kg
- śmietana słodka 30% – 40 litrów
- boczek – 100 kg
- kiełbasa biała – 210 kg
- kiełbasa zwyczajna – 210 kg
- cebula kostka – 100 kg
- chrzan – 10 kg
- olej – 20 litrów (do podsmażania)
- cukier – 3 kg
- masło – 600 g