ksiega rek polskiOd kilku lat na terenie gminy Brześć Kujawski organizowana jest impreza Święto Żuru Kujawskiego. Cykliczność wydarzenia, jego ranga i zasięg sprawiły, że impreza stała się markowym eventem regionu, zajmującym trwałą pozycję w kalendarzu wydarzeń. Edycja z roku 2015 była wyjątkowa oprócz tradycyjnych stałych punktów Święta - po raz pierwszy w regionie odbyła się próba ustanowienia rekordu Polski w ilości przygotowanej zupy. Wyzwanie zakończone sukcesem, co potwierdzone zostało wręczonym certyfikatem potwierdzającym, że „Gmina Brześć Kujawski wraz z mieszkańcami ustanowiła dnia 27 czerwca 2015 roku z okazji Święta Żuru Kujawskiego w Starym Brześciu rekord Polski w kategorii NAJWIĘKSZA PORCJA ŻURKU”.

Przygotowany na tę okazję garnek o pojemności ponad 5200 l, wypełniono 3800 litrami  tradycyjnej polskiej potrawy.


pdfRekord został opublikowany w elektronicznej wersji Księgi Rekordów Polski 20154.25 MB

Lista składników niezbędnych do przygotowania żuru:swieto zuru
  • woda – 1900 litrów
  • maślanka – 980 litrów
  • zakwas – 400 litrów
  • mąka – 75 kg
  • sól – 25 kg
  • pieprz mielony – 2 kg
  • czosnek obrany – 10 kg
  • majeranek – 14 kg
  • liść laurowy – 2 kg
  • ziele angielskie – 2 kg
  • śmietana słodka 30% – 40 litrów
  • boczek – 100 kg
  • kiełbasa biała – 210 kg
  • kiełbasa zwyczajna – 210 kg
  • cebula kostka – 100 kg
  • chrzan – 10 kg
  • olej – 20 litrów (do podsmażania)
  • cukier – 3 kg
  • masło – 600 g