czarnina 6Po raz kolejny panie z zespołu "Spod Strzechy" pokazały, że potrafią nie tylko śpiewać, ale i wspaniale gotować.
W tegorocznej edycji „Konkursu Kulinarnego Na Najlepszą Tradycyjną Kujawską Czarninę”, który odbył się w Lubrańcu, zespół zajął II miejsce. Przypomnijmy, że w ubiegłym roku zajęliśmy miejsce I.
Szefowa kuchni- pani Maryla Kotas przyrządziła pyszną czarninę na gęsinie. Szukając bowiem inspiracji zerknęłyśmy do najstarszych dzieł opisujących życie codzienne na Kujawach, czyli do dzieł Oskara Kolberga, skąd dowiedziałyśmy się, że dawniej na Kujawach czarninę przygotowywano, nie z kaczki, ale właśnie z gęsi lub z królika, a nawet z prosięcia.

Na naszym stole pojawiła się jeszcze jedna nowość- biała czarnina, czym bardzo zaskoczyłyśmy wymagające i profesjonalne jury. 

Szefowa kuchni przygotował także tzw. "gęsi pipek" - czyli szyje gęsią nadziewaną pysznym farszem z wątróbki, owijanki i pieczoną gęś z jabłkami smażonym na miodzie. Było ciasto drożdżowe i ze śliweczkami - przygotowane przez pomocnice szefa kuchni - panią Marzenę, Małgosię, Agatę i Elę. Mieszkańcy i goście, którzy przybyli na dożynki mogli na naszym stoisku skosztować chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem oraz sodziaki- czyli racuchy na sodzie przygotowane przez panią Mirkę. Pięknie urządzone stoisko przyciągało nie tylko smakiem, ale i wyglądem. 

Za zajęcie II miejsca zespół otrzymał zaproszenie na warsztaty kulinarne do Torunia.

Więcej zdjęć na: http://promocjewloclawskie.pl/lubraniec/dozynki-w-lubrancu-2016

 

czarnina 2czarnina 5czarnina 4czarnina 1